Tuesday, June 16, 2009

Alkisahnya, my first attempt to involve in Cloth Diapering

nak dijadikan cerita-ceriti...

Nia, my little girl yang sudah kepoh mulutnya bercakap itu dan ini tu, dah berumur 2 tahun setengah by the moment i found the info about cloth diaper, kat blog Sue shantek..<--puji sikit,nnti kasik diskaun ye..hehe of lunatots.com itu dan Puan Farah of sarakids.com

Memula tu, dok godek2 surf internet to search further info pasal exclusive breastfeeding for my next baby, sebab i'm a bit regret Nia cuma sempat menyusu badan sehingga setahun je.Itupun campur Formula milk sebab aku dah start kerja and sangat bizi hokeh kat opis, untuk pam susu. Sementelahan pulak Pn. Sue & Pn. Farah berdua ini are Lactation Counselors...so haruslah aku membelek one by one post dorang kat blog memasing...that's when only i realized..ada benda lain yang sangat penting, sepenting BREASTFEEDING to the baby...cewah,saspen je. :)

Yup.. i do realised that the most important of all is our baby's health,then to love our environment, and our hard earned money too ( sila baca: duit utk sopping brg2 mama)..ngeh-ngeh-ngeh.. :P

i keep telling myself and everybody around that i am an enviromentalist..atau bahasa
ibundanya.."Pencinta Alam" ye kawan-kawan...akak sentiasa rasa bersalah dalam diri sendiri hatta untuk buang pembalut coklat sekalipun merata-rata...Encik hubby dan Nia pun aku bebelkan if they litter little tiny rubbish sesedap rasa. Penyudahnya, aku longgok dalam beg, takpun..dalam kereta..hehe..Tapi, keta kami bersih tau sebab aku dan encik hubby ada rutin untuk kutip sampah2 dalam keta bila sedang buang bunjut2 sampah kat rumah selang beberapa hari dalam seminggu..

Oh..did i mention, most of the sampah kat rumah adalah dispo Cik Nia kami itu..huhu...kadang-kadang,tiap2 hari kami (sila baca: encik hubby) akan hangkut dan buang semua 'tinggalan2' Cik Nia itu..sebab sangat busyuk bau nyer..saya tanak umah saya yang comel dan bersepah itu berbau busyuk pulak..lagi huduh jadiknya .Bersepahnya rumahku nan comel itu sebab mainan Cik Nia tu yek..bukan sebab malas ngemas <--ayat cover :)

So, apabila aku terjumpa info pasal Cloth diaper ini, haruslah aku teruja (sila baca:tak sabar nak shopping) nak beli kannn..sebab nampak kieyuttt jer dalam sumer website tu...practical some more.

Cuma, bila tgk rega sumer..yg branded itu..huhu..mau nangis aku nengoknyer..kalah harga sehelai baju mama yer Cik Nia..(baju abah je yg mahal..hehe.)Tapi, mujur ada local malaysian supplier mcm Cik Sue lunatots dan mereka2 yang sewaktu dengannya...haruslah akak beli yang murah2 dulu..sbb bagi akak, murah pon still ada kualiti kannn... yang mahal2 tu, akak jadikkan wish list jek dulu..tunggu kaya sikit (nnti la nak pow encik hubby..hehe)..baru aku rembat yang branded mcm kat Miabambina.com tu.. huhu..gerrraamm jek akak tengok.. :P

So, bermula la sessi belek membelek kat segala mak nenek website jual cloth diaper, inner,liner and segala benda yg related dgn cloth diaper tu..akak pun beli la, memula sekeping ,sbb nak tgk and belek sendiri apa kebendanya cloth diaper tu..Ada juga yang aku try jahit sendiri CD itu, tapi takde la PUL cloth nye,guna plastic getah tu je.I even sew the washing net tu, yang diguna untuk letak CD masa basuh dalam washing machine..jimat beb!Ok la buat masa ni..

Pastu, dalam seminggu, tambah lagik 3 pieces CD, pastu lagik 7...huhu..dalam sebulan jek akak dah rembat 11 keping..aiyooo..pening akak and encik hubby kira duit (elleh..pening2 dulu, suka2 kemudian kann..).Tapi pejam mata je la..lagipon, bagus untuk kewangan keluarga memandangkan cik Nia nak jadik kakak dah bulan 7 ni,InsyaAllah... Our new family member (sila baca: son <-- dah scan n nmpak bird nyer..huhu) is coming to townnnn...hehe..

Alkisahnyer, akak dok pening dok buat budget kewangan, maklumla..Menteri Kewangan <--lantik sendiri..Bila dok kira2 balik, our new baby means new revival of family budget, dengan nursery nye, pampersnye, bajunyer...(susu ibu free yer..makanan untuk ibu jek kena bayar..hehe). So,kira berbaloi la kalau akak and encik hubby beli cloth diaper itu..harap2, sempat la tahan untuk adik2 Cik nia yg entah2 mungkin bakal jadik 10 orang..wah,11 anak aku..(huhu..penat akak nak memboyot..kalu dpt kembar 3 ke 4 sekaligus kan senang..hehe)..

BTW, setiap anak itu ada rezekinya...so, ada anak, ada ler tambahan rezeki kami,InsyaAllah... Mama and abah tumpang kasih je yek anak-anak..hehe (cewah..mcm ramai anak jek)

Okes la..next-next entry aku citer lak dari segi kebaikan, n maybe keburukan?? dispo diaper (DD) vs. cloth diaper (CD)..and calculation pampers Cik Nia yg cuma sesuwaiii pakai PET P*t pampers jek..yang brand lain mampus berbirat merah montot and kawasan sewaktu dgn nya. Mau melalak siang malam kesakitan ,sian anak aku. Mahal pon mahal la..janji bahagia ..(huk..hukk..) Pastu, dah alang-alang beli pampers mahal pastu pakat pakai buang je hari, baik beli 'pampers' kain mahal jugak kan? Hehe..

Oh ye..ada gak la gambar2 untuk ku tepek di blog ni..kita tungguuuu.. (^______^)V

2 comments:

  1. ye ummidanish..save environment, save mama n abah's money too..hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...